Menu

Spreekster drs. Nel Kleverlaan

Auteur, regisseur en psycholoog, gespecialiseerd in het werken met kinderen en jongeren met een vader of moeder met kanker. Ook is Nel coördinator van ’t Praethuys, inloophuis voor mensen met kanker en hun naasten in Alkmaar en initiator en voorzitter van de Stichting Verdriet door je Hoofd/Kankerspoken.

Dat kanker je leven – in ieder geval tijdelijk - overhoop gooit, is geen nieuws. Maar wat nemen de kinderen daarvan mee? Welke vragen hebben ze en welke durven ze soms niet te stellen? Is het normaal dat je peuter de hele dag in je buurt wil blijven, je dochter van zeven weer in bed plast en je zoon het naadje van de kous wil weten? En waarom gaat je 13-jarige puber ‘gewoon’ door op school terwijl jij hartstikke ziek op bed ligt?

‘Mijn moeder is zó chagrijnig sinds ze die pillen slikt!’

‘Mijn pa was vroeger nooit thuis. Nu ligt hij regelmatig op de bank en bemoeit hij zich zelfs met mijn huiswerk!’

‘Ik heb lange tijd gedacht dat ik ook kanker zou krijgen.’

‘Soms krijg ik mijn hoofd gewoon niet meer leeg’

Het is slechts een kleine greep uit uitspraken die kinderen doen en gedachtes die ze kunnen hebben. Als ouder kun je daar flink over in zitten. Je vraagt je af of je het wel goed doet, of je kinderen er niets aan overhouden, of je het misschien anders moet doen, of je hulp moet inschakelen. En soms ben jij niet degene die dit vindt, maar vinden anderen dat je hulp moet zoeken. Want ook leerkrachten, grootouders en hulpverleners kunnen er behoorlijk mee in hun maag zitten.

In deze lezing wordt op deze zaken ingegaan en wordt gekeken naar wat normaal is en wat niet. Ook zullen er tips en adviezen worden gegeven. Ten slotte zal Nel iets over het hoe en waarom van Kankerspoken vertellen en aangeven wat deze website voor kinderen, ouders en anderen kan betekenen.

Nel- langs de zijlijn
187